Som innledning for dagen, var det fokus på utviklingen i tros- og livssynsfeltet, og hvordan staten har forholdt seg til dette historisk og fram til i dag.
Professor Sturla Stålsett oppsummerte i sitt innlegg om det livssynsåpne samfunnet at det er en god modell som fortsatt er under utvikling, og som vil kreve videre politisk satsing.

Birte Nordahl, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, ledet en panelsamtale med flere sentrale politikere som drøftet rundt tematikken. Nordahl understreket at det er bred politisk enighet om at vi ønsker et livssynsåpent samfunn i Norge – samtidig påpekte hun at dette krever en aktiv og støttende politikk.
Trosfrihet som grunnleggende rettighet
Flere av deltakerne i panelet påpekte at kunnskap er en forutsetning for å skape forståelse, respekt og god dialog om trossamfunnenes plass i samfunnet.
KrFs Øyvind Håbrekke tok til orde for en prinsipiell forståelse av trosfrihet. Han pekte på en økende tendens til at trosfrihet omtales som et hensyn snarere enn en grunnleggende menneskerettighet. Han advarte mot en utvikling der tros- og livssynssamfunn i økende grad må tilpasse seg majoritetens syn for å bli akseptert, og understreket viktigheten av likebehandlingsprinsippet i Grunnlovens § 16.

Diskusjonen om likebehandling av tros- og livssynssamfunn ble tatt opp ved flere anledninger, og det ble stilt spørsmål om den politiske viljen til å opprettholde dette.
Tage Pettersen fra Høyre trakk fram hvordan politikerne må sørge for at livssynsaktører blir behandlet som likeverdige parter «rundt bordet», slik at både store og små fellesskap føler seg respektert og hørt i den offentlige samtalen.
Ministerens syn på tros- og livssynsfeltet
Barne- og familieminister, Lene Vågslid, kom også med en hilsen til forsamlingen, og påpekte at tros- og livssynssamfunn spiller en viktig rolle i samfunnet. Hun la vekt på hvordan disse bidrar til brobygging, respekt og inkludering i en tid preget av økende polarisering.
– Jeg vil være en minister for alle, uansett tro og livssyn, sa Vågslid. Videre tok hun fram at regjeringen er opptatt av dialog og møteplasser som legger til rette for god kontakt mellom tros- og livssynssamfunn, fordi det bidrar til kunnskapsdeling og forståelse.

– En viktig arena
Morten Kristoffersen, daglig leder i BCC Norge, deltok på konferansen. Han påpekte at temaene som ble fremmet viser til at debatten om trosfrihet og trossamfunns rolle i samfunnet er svært aktuell.
– For trossamfunnene er det viktig at vi har en arena der vi kan møte politikerne, diskutere det som rører seg og hvordan vi opplever utviklingen på tros- og livssynsfeltet, sa han.
– Vi ser av dagens samtaler at vi ikke kan ta det livssynsåpne samfunnet for gitt. Skal dette bli en realitet, må prinsippet om trosfrihet som en rettighet stå fast, og det kommer ikke av seg selv. Det er noe vi må jobbe aktivt for å skape rom for, sa Kristoffersen. – Jeg er glad for å merke politisk velvilje for å utvikle dette fremover, og at det er fokus på likebehandling.
