Vår historie

Trossamfunnet er grunnlagt i Norge, og har med årene spredt seg til alle kontinenter. Det hele begynte med Johan Oscar Smith, som 17. mai 1898 omvendte seg til Gud.


Begynnelsen

Johan Oscar Smiths omvendelse regnes som starten på trossamfunnets historie.

Sammen med sin bror Aksel og andre medarbeidere, viste Smith et sterkt engasjement for å spre evangeliet, med ønske om å samle de som ville leve gudfryktig. Brødrene Smith var aktive i kristne kretser og skrev hyppig artikler til flere tidsskrifter.

Trossamfunnet har røtter i hellighetsbevegelsen, og ble til i en tid preget av vekkelser og samfunnsendringer i Norge. På denne tiden ble det også mulig å etablere menigheter utenom statskirken, og ny trykketeknologi åpnet for spredning av kristent materiale, noe Smith og hans medarbeidere brukte aktivt.

Johan Oscar Smith som ung.

Smiths arbeid førte til at trosfeller begynte å samles til bønn og samtaler om Bibelen. Å lede menneskene til Kristus var hans hjertesak. Han brukte sitt liv på å hjelpe andre til et oppreist liv med Jesus Kristus, som han selv hadde kommet til en sterk tro på og fått erfaringer med.

Lokalmenigheter fra nord til sør

I perioden 1910-1920 ble det etablert flere menigheter langs norskekysten, som følge av Smiths arbeid for marinen, særlig under første verdenskrig. Dette førte til kontakter fra Sørlandet til Nord-Norge. Mange av menighetene eksisterer fortsatt, over 100 år senere. I dag er det 19 lokalmenigheter i Norge.

Etterlatte brev og artikler fra forrige århundre gir et innblikk i Smiths arbeid med enkeltpersoner og menigheter. I tillegg fikk menighetens eget blad, Skjulte Skatter, flere abonnenter, og budskapet om helliggjørelse ble spredt i hele Norge og videre til andre land.

Smith med en av sine venner og nære medarbeidere, Theodor Ellefsen.

Et sted å samles om troen

Etter hvert som flere kom til, og det ble for trangt med husmøter, så den voksende forsamlingen behov for lokaler hvor de kunne samles om troen. Her er noen sentrale milepæler første halvdel av 1900-tallet:

  • 1922: Menigheten fikk sitt første forsamlingshus, i Nordre Enggate 7 i Horten. Bare tre år senere kjøpte lokalmenigheten i Oslo sitt første lokale i Vogtsgate 35.
  • 1931: Menigheten arrangerte sitt første nasjonale stevne på Nesbyen i Hallingdal. Her deltok venner fra både øst- og vestkanten av Norge, samt trosfeller fra Danmark.
  • 1956: Menigheten kjøpte Nedre Brunstad gård, som ble det nye internasjonale stevnestedet. Det ble lagt ned stor innsats for å istandsette området for familier og tilreisende. Dette er også menighetens samlingssted for internasjonale stevner i dag. Les mer om trossamfunnets historie på Brunstad her [link til BCC-forbundet]
  • 1950-60-tallet: Trosfellesskapet fortsatte å vokse, også internasjonalt, ettersom det ble drevet et aktivt misjonsarbeid på flere kontinenter.

Fra venneflokk til organisert trossamfunn

I mange år var BCC en uorganisert venneflokk uten en formell struktur. Behovet for en mer formell organisering vokste likevel fram med årene, og i 1993 ble de første vedtektene utformet.

I 1998 ble menigheten registrert som forening i enhetsregisteret, og i 2003 registrert som offentlig trossamfunn i Norge.

I 2021 ble det internasjonale BCC-forbundet konstituert, og det som før var den sentrale forening for menigheten, ble til BCC Norge. Sammen med 19 norske lokalmenigheter ble BCC Norge tatt opp som medlemsorganisasjon i det internasjonale forbundet.

Les mer på BCC-forbundets nettside.