– Barna skal få oppleve den tryggheten jeg selv fikk

Det er torsdag kveld, og lokalmenigheten i Østfold samler nærmere 50 frivillige for å snakke om trygghet, inkludering og forebygging av uønskede hendelser i arbeidet med barn og ungdom.


Kurset arrangeres årlig av en arbeidsgruppe med frivillige som har kompetanse innen fagfeltet og erfaring i arbeid med barn og unge. Målgruppen er personer som er engasjert i barne- og ungdomsarbeid, enten gjennom BCC Østfold eller i samarbeidende barne- og ungdomsforeninger.

For å delta som frivillig i arbeid med barn og unge, kreves gjennomført opplæring og kurs, samt politiattest som viser plettfri vandel.

Arbeidsgruppen har forberedt innhold som skal skape bevissthet rundt den frivilliges rolle overfor barn. Deltakerne vil få praktiske verktøy for å skape et trygt og inkluderende miljø, samt kjennskap til hvordan uønskede hendelser kan avdekkes.

Etter hvert som kurset snart begynner, strømmer de frivillige inn døren. Praten går lett mellom deltakerne, selv om tematikken er alvorlig.

Kunnskap som sikrer trygghet

Det er avgjørende å skape en sunn og åpen kultur der det er enkelt å melde fra om uønskede hendelser. Gjennom kompetanseheving og samtaler, settes tematikken i fokus og skaper en arena for bevisstgjøring og dialog.  

Kurset legger særlig vekt på at de frivillige må være bevisste sin rolle og maktposisjon når de arbeider med barn og unge. Det er de voksnes ansvar å bygge respektfulle og positive miljøer der det er nulltoleranse for krenkelser eller overgrep.

Deltakerne får innsikt i juridiske begreper og lovverk som gir et viktig grunnlag for arbeidet. Det blir også gitt praktisk veiledning for hvordan man avdekker tegn på utrygghet og håndterer bekymringer. Lokalmenigheten har lokale varslingsrutiner, og under kurset vises det også til BCC Norges varslingsutvalg og hvordan disse kan kontaktes.

Et av hovedmålene på kurset var at de frivillige skulle bli bevisst sitt ansvar for å skape trygge miljøer for barn og unge.

– Vi må vise interesse og være oppmerksomme

Georg (23) er kontaktperson for lokalmenighetens samarbeidende ungdomsforening, BUK Østfold. Han bidrar både med praktisk arbeid i foreningen og bruker mye av fritiden sin sammen med de yngste ungdommene. Han forteller at kurset var en viktig påminnelse:

Bevisstheten rundt at uønskede hendelser kan skje over alt, er viktig. Vi fikk god praktisk hjelp og opplæring for situasjoner som er vanskelige eller sensitive å håndtere.

Georg bruker mye av fritiden på legge til rette for aktiviteter og samlinger for ungdomsgruppen.

Han mener det er sentralt å skape rom for åpenhet og trygghet som skaper tillit blant barn og unge:

– Det vil si å vise interesse og være oppmerksom på barnas behov. Et enkelt spørsmål som «Hvordan går det med deg?» kan bety utrolig mye og åpne for en viktig samtale.

Barna trenger voksne som lytter

Det kommer også frem at de voksne må være lyttende, vise omsorg og ta barna på alvor. Barna trenger å møte personer de kan ha tillit til. Det gir et godt utgangspunkt for en god personlig utvikling.

For noen år siden fortalte noen av “Barnevernsproffene fra Forandringsfabrikkenhva som er viktig for at en som har vært utsatt for vold og overgrep skal kunne si ifra om hva de har vært utsatt for til en voksen:

  • “Du behøver ikke kunne ha så mye kunnskap”
  • “Du må kunne lytte uten å selv komme i krise når du hører hva jeg har å fortelle deg”
  • “Du må hjelpe meg å finne ut hvordan jeg kan få hjelp”

– Vi trenger mange gode forbilder

Jannicke (24) er trener for ungdomsklubbens hockeylag, og forteller om at gode forbilder har hatt stor betydning for hennes motivasjon som frivillig:

– Jeg har lyst til å gi de som kommer etter meg en like god og trygg ungdomstid som det jeg selv hadde. Jeg er takknemlig for at jeg fikk vokse opp med mange gode forbilder. Nå vil jeg være en som bidrar til at de som starter på ungdomsmøtet og i aktivitetsgruppene kan kjenne tilhørighet og omsorg, forteller hun.

Jannicke (24) er hockeytrener, og er særlig opptatt av at alle i gruppen skal oppleve tilhørighet og omsorg.

– Vi trenger mange gode forbilder i dette arbeidet; mentorer som kan spre god stemning, de som er flinke i trenerrollen og de som er ekstra gode på å se dem som faller litt utenfor på treninger for eksempel. Foreldrenes hjelp trengs også her. Jeg er veldig takknemlig når foreldrene tar kontakt og gir tilbakemeldinger om en trening eller om hvordan det går med barna deres.

Om forebyggende arbeid i BCC

  • Gjennom 30 år vært jobbet målrettet for å forebygge overgrep og grenseoverskridende atferd i trossamfunnet. Seminarer, kurs og veiledninger basert på fagkompetanse har vært viktig for å sikre kunnskap i lokalmenighetene.
  • De siste årene har arbeidet blitt videreført av et nasjonalt fagutvalg, med frivillige medlemmer som har fagkompetanse innenfor psykisk helse, barnevern, politi, medisin, jus og skolevesenet.
  • I løpet av 2024 har utvalget arbeidet med fornyelse av strategi- og handlingsplaner for BCC Norge, lokalmenighetene og samarbeidende barne- og ungdomsorganisasjoner.
  • I 2025 vil den oppdaterte strategi- og handlingsplanen lanseres for lokalmenighetene. Mer informasjon om dette vil bli tilgjengelig her på bccnorge.no