I over ett år har Statsforvalteren holdt tilbake tilskudd som BCC Norge har rett på etter trossamfunnsloven, i påvente av at Statsforvalteren har undersøkt om virksomheten drives i tråd med trossamfunnslovens bestemmelser. Bakgrunnen for undersøkelsene hos Statsforvalteren var blant annet flere anonyme varslere som er uenige i Brunstad Christian Church (BCC) sin tro og lære og måten trossamfunnet drives på.
Et av de sentrale spørsmålene i undersøkelsene har vært om BCCs praksis er i strid med lovbestemte diskrimineringsforbud, noe som kunne gitt Statsforvalteren grunnlag for å avkorte eller nekte tilskudd til BCC. Statsforvalteren har også undersøkt andre forhold, slik som BCCs forkynnelse og praksis overfor barn og unge, og BCCs forhold til personer som forlater trossamfunnet.
– Statsforvalter bekrefter med sin konklusjon at BCC Norge oppfyller trossamfunnslovens krav, og at BCC derfor fortsatt skal motta tilskudd på lik linje med andre, sier Morten Kristoffersen, daglig leder i BCC Norge.

Tillit til myndighetenes prosesser
– I dag er vi glade for å få slått fast at vår virksomhet er i tråd med trossamfunnsloven. Vi har hatt tillit til myndighetenes prosesser, og nettopp derfor ble vi svært overrasket over innholdet i forhåndsvarselet. Samtidig har vi vært trygge på at vår praksis er i tråd med norsk lov, noe også Statsforvalteren tidligere har bekreftet, sier Kristoffersen.
BCC er imidlertid kritisk til hvordan anonyme varslere igjennom statsapparatet har fått sette i gang tid- og ressurskrevende prosesser som har forsinket BCCs tilskudd med over ett år, og som til sist har vist seg å være grunnløse.
Kristoffersen understreker at BCC Norge har besvart og dokumentert alle spørsmål fra Statsforvalteren, og at trossamfunnet har en klar innstilling om å følge norsk lov i sin virksomhet, som omfatter 19 lokalmenigheter i Norge.
BCCs samlivsetiske medlemsvilkår er beskyttet av loven og trosfriheten
Statsforvalteren bekrefter at de avslutter undersøkelsessaken, som blant annet innebærer at det ikke er grunnlag for å anse BCCs praksis som ulovlig.
– Bekreftelsen fra Statsforvalteren gjør at vi endelig kan legge tilsynssaken bak oss og rette blikket fremover. Vi ser frem til å fortsette arbeidet vårt med å fremme vår tro og tilby et positivt og sunt kristent fellesskap, sier Kristoffersen.
Statsforvalter konkluderer blant annet i sitt svarbrev datert 4. juli 2025, at “BCC Norge anses ikke for å ha en ulovlig diskrimineringspraksis” og videre at “det er ikke grunnlag for å vurdere å nekte tilskudd for 2024”.
Statsforvalteren uttrykker at de har fått økt forståelse for hvordan BCC er organisert og driver sin religionsutøvelse. De beklager også den lange saksbehandlingstiden de har brukt i denne saken.
– En seier for trosfriheten
Generalsekretær i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen, uttrykker glede over den vendingen saken har tatt.
– Dette var veldig gledelig å høre, og en seier for trosfriheten, sier Hermansen og legger til:
– Svaret fra statsforvalteren vil nok være viktig for mange kirker og trossamfunn, da det klargjør at retten til tro og religionsutøvelse innenfor lovens rammer står sterkt.

Norges Kristne Råd har fulgt saken med stor interesse helt fra starten av.
– Vi har hatt en åpen og god dialog med BCC i hele denne perioden, og ser på dem som en viktig del av felleskapet i Norges Kristne Råd, sier Hermansen
Grunnloven ivaretar likebehandling
Grunnlovens § 16 slår fast at alle tros- og livssynssamfunn skal understøttes på lik linje, så alle som følger gjeldende lover og regler er omfattet her, inkludert BCC Norge. At Statsforvalteren nå avslutter undersøkelsessaken, er et tydelig signal på at norske trossamfunn skal kunne utøve sine rettigheter til trosfrihet og selvbestemmelse som de har etter Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK).
Det norske trossamfunnet har over 9 000 medlemmer.
– Våre menigheter bidrar til positive fellesskap for både unge og eldre. Med rundt 60% av medlemmene under 30 år, driver vi et aktivt arbeid for barn og ungdom. Vi ser på oss selv som en verdifull del av Norges tros- og livssynsmangfold, fastslår Kristoffersen.