Generalforsamling i Norges Kristne Råd

Fire representanter fra BCC deltok på generalforsamlingen i Norges Kristne Råd, som holdes annethvert år. Dette året foregikk samlingen i Sandes, med rundt 80 delegater og observatører.


Frem mot feiring av nasjonaljubileet for den kristne tro i 2030 har Norges Kristne Råd fokus på å synliggjøre den kristne tro i samfunnet, noe som samlingen bar preg av. Gjennom samtaler og innlegg ble den kristne troen satt i et historisk perspektiv. Det kom frem at vi må bidra til at disse verdiene og vår kristne arv bevares for fremtiden.

Flere viktige saker sto på agendaen, blant annet godkjenning av årsmeldinger og årsregnskap, budsjett og opptak av nye medlemmer. I tillegg ble langtidsplanen for 2026-2029 drøftet, og det ble vedtatt at et eget ungdomsråd etableres som en del av Norges Kristne Råd (NKR).

Les mer om sakene på NKRs nettsider.

– Nyttig å samles for dialog

Berit Hustad Nilsen var en av delegatene, og bidro som ordstyrer denne generalforsamlingen.

– Det er viktig å komme sammen for å drøfte sakene som berører kristen-Norge, og Norges Kristne Råd er en viktig plattform for å synliggjøre de sakene hvor vi kan stå sammen, særlig når det gjelder trossamfunnenes rammevilkår samt å jobbe for et livssynsåpent samfunn hvor det er rom for tros- og forsamlingsfrihet, sier hun.

Fra venstre: Berit Hustad Nilsen (BCC), Torben Jowing (Misjonskirken) og Erhard Hermansen (NKR).

Hustad Nilsen forteller at dagene har bidratt til viktige samtaler og forståelse på tvers av kirker og trossamfunn:

– Jeg opplever gang på gang at det nytter å snakke sammen, og respektere at vi ser og gjør ting forskjellig. Det viktige er at vi sammen bidrar til at kristendommen kan ha gode rammevilkår i samfunnet både nå og i framtiden. 

Historisk blikk på 1000 år med kristendom – og veien videre

Tittelen på samlingen var «Vi tror». Med utgangspunkt i kristendommens historie ble det dratt linjer tilbake til de første menigheter, og fram til dagens kirkelandskap.

Tros- og livssynssamfunnenes vilkår var også et sentralt tema under generalforsamlingen. Via flere panelsamtaler kom det frem ulike perspektiver. Blant annet at trossamfunn i Norge bør anerkjennes som en viktig del av samfunnet, som bidrar til å skape verdier både for enkeltmenneske og storsamfunnet. Det ble også påpekt at trossamfunnene må fortsette å synliggjøre sitt arbeid i det offentlige, samt være aktive bidragsytere i samtaler rundt finansiering og politiske rammevilkår.